Wednesday, August 5, 2009

Keutamaan Bulan SYAABAN

Dirawikan dari Umamah al-Bahili r.a. dia berkata, "Rasulullah S.A.W bersabda:
"Manakala masuk bulan Syaaban, sucikan dirimu dan perbaiki niatmu."

Dari Aisyah r.a. dia berkata, "Rasulullah S.A.W berpuasa sehingga kami mengatakan, "Tidak berbuka dan berbuka sehingga kami katakan tidak puasa dan kebanyakan puasanya adalah di bulan Syaaban."

Dalam kitab An-Nasai dari Hadis Usamah r.a. "Aku berkata, " Wahai Rasulullah, aku tidak melihat eangkau berpuasa pada bulan-bulan lain sebagaimana eangkau berpuasa di bulan Syaaban." Baginda bersabda:
"Kerana itu bulan di mana manusia lupa darinya antara Rejab dan Ramadhan. Itulah bulan di mana amal dinaikkan kepada Tuhan Rabbul'Alamin. Maka aku suka amalku dinaikkan dalam keadaan aku berpuasa,"

Dalam Hadis Bukhari Muslim, dari Aisyah r.a, dia berkata."aku tidak melihat sama sekali Rasulullah S.A.W menyempurnakan puasanya sebulan kecuali bulan Ramadhan dan aku tidak pernah melihat baginda lebih banyak puasanya daripada bulan Syaaban.

Dikatakan, untuk Malaikat di langit ada dua malam raya dan untuk kaum muslimin di bumi ada dua hari raya. Malan Malaikat itu adalah malam Nisfu Syaaban dan malam Lailatul Qadar. Sedangkan hari raya kaum muslimin adalah Aidil Fitri dan Aidil Adha.

Malam Nisfu Syaaban, kadang-kadang disebut malam Bara'ah kerana malam itu dapat menghapuskan dosa setahun. Sedangkan malam Jumaat boleh menghapuskan dosa seminggu dan malam Al-Qadar, dapat menghapuskan dosa seumur hidup. Ertinya bahawa menyambut malam-malam itu dengan beribadah, merupakan sebab penghapusan dosa.

No comments:

Post a Comment